• Oferta

  • Firma ACCORDO zajmuje się ubojem zwierząt od ponad 20 lat. Nasza firma specjalizuje się w uboju byków, krów i jałówek. Zakład spełnia wszelkie wymogi unijne. Posiadamy nowoczesną linię ubojową, a wdrożenie systemu haccp pozwala na utrzymanie wysokiej jakości produktu. Cały proces produkcyjny odbywa się pod ścisłym nadzorem służb weterynaryjnych. Naszym priorytetem jest wysoka jakość wyrobów, którą zawdzięczamy również współpracy ze sprawdzonymi hodowcami bydła. Do transportu zwierząt żywych i przewozu mięsa używamy własnego wyspecjalizowanego transportu.

    Zajmujemy się:

    Oferta handlowa:

    ELEMENTY MIESA WOŁOWEGO:

    • Górna zrazowa
    • Wołowe extra
    • Polędwica
    • Ligawa
    • Łopatka
    • Łopatka mięsień trójgłowy
    • Pręga
    • Gulaszowe kostka
    • Kark b/k
    • Rostbef
    • Antrykot
    • Szponder
    • Mostek
    • Rozbratel
    • Wołowe I 90/10
    • Wołowe II 80/10

    ELEMENTY MIĘŚA CIELĘCEGO:

    • Udziec cielęcy
    • Łopatka cielęca
    • Górka
    • Żeberka
    • Karczek
    • Gicz
    • Kości
    • Komplet podrobów cielęcych

    PODROBY WOŁOWE

    • Ozory wołowe
    • Nerki wołowe
    • Płuca wołowe
    • Serce wołowe
    • Wątroba wołowa
    • Flaki wołowe paski

    PÓŁTUSZE WOŁOWE

    • Ćwierci wołowe kl.byk
    • Ćwierci wołowe kl. Krowa

    KLASYFIKACJA TUSZ BYDLĘCYCH: 

    Klasyfikacja tusz bydlęcych odbywa się według systemu EUROP określającego klasę ich otłuszczenia i uformowania. Dotyczy ona bydła dojrzałego, którego masa ciała jest wyższa niż 300 kg, a wiek wynosi powyżej 12 miesięcy. Zgodnie z powyższym systemem wyróżniamy pięć kategorii tusz bydła dojrzałego:

    • A – tusze buhajków (niekastrowanych młodych samców mających maksymalnie 2 lata),
    • B – tusze buhajów (pozostałych niekastrowanych samców),
    • C – tusze wolców (wykastrowanych samców),
    • D – tusze krów (samic po ocieleniu),
    • E – tusze jałówek (samic przed pierwszym ocieleniem).

    Tusza bydlęca poddawana jest ocenie wizualnej. Bierze się wówczas pod uwagę stopień otłuszczenia tuszy w skali od 1 do 5. Im wyższa wartość, tym większy jest poziom tłuszczu. Klasa otłuszczenia regulowana jest Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1234/2007. Ocenie wzrokowej poddawane jest także uformowanie tuszy przekładające się na jej umięśnienie. Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1249/2008 wyróżniamy sześć klas uformowania, które opiniują budowę łopatki, grzbietu oraz udźca:

    • S – wybitna,
    • E – doskonała,
    • U – bardzo dobra,
    • R – dobra,
    • O – dostateczna,
    • P – słaba.

    Według standardów europejskich każda tusza bydlęca powinna zawierać szczegółowe oznakowanie niosące informacje na temat płci zwierzęcia, klasy uformowania oraz otłuszczenia.